Orthodontische behandelingen

Orthodontische behandelingen zijn tandheelkundige procedures die worden uitgevoerd om de stand en uitlijning van de tanden en kaken te corrigeren. Deze behandelingen zijn bedoeld om een gezonde beet te herstellen, de esthetiek van de glimlach te verbeteren en mondgezondheidsproblemen te voorkomen of te verhelpen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende orthodontische behandelingen:

  1. Beugels (orthodontische beugels): Traditionele metalen beugels zijn al tientallen jaren een effectieve manier om scheve tanden en een verkeerde beet te corrigeren. Ze bestaan uit metalen beugels die aan de tanden worden bevestigd en met elkaar worden verbonden door metalen draden. Moderne beugels kunnen ook esthetischere opties omvatten, zoals keramische beugels en beugels die achter de tanden worden geplaatst (linguale beugels).
  2. Invisalign en andere aligners: Deze systemen omvatten doorzichtige, op maat gemaakte aligners die over de tanden worden gedragen. Ze verschuiven geleidelijk de tanden naar de gewenste positie zonder het gebruik van metalen beugels. Invisalign is populair vanwege het onopvallende uiterlijk en het vermogen om de aligners te verwijderen tijdens het eten en poetsen.
  3. Ruimtebehouders: Ruimtebehouders worden vaak gebruikt bij kinderen om de ruimte in de mond te behouden voor permanente tanden die nog moeten doorkomen. Ze voorkomen dat naburige tanden naar de open ruimte verschuiven.
  4. Retainers (spalken): Nadat de orthodontische behandeling is voltooid, dragen patiënten vaak spalken (retainers) om de tanden op hun nieuwe positie te houden. Retainers kunnen uitneembaar zijn of permanent worden bevestigd aan de achterkant van de tanden.
  5. Chirurgische orthodontie: In sommige gevallen kan orthodontische chirurgie nodig zijn om complexe tandheelkundige en kaakproblemen te corrigeren. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om de onderkaak of bovenkaak opnieuw te positioneren.
  6. Functionele apparaten: Deze apparaten worden vaak gebruikt bij kinderen met groeiende kaken om bijtproblemen en skeletale onregelmatigheden te corrigeren. Voorbeelden zijn headgear en Herbst-apparaten.
  7. Interdisciplinaire behandeling: Soms werken orthodontisten samen met andere tandheelkundige specialisten, zoals kaakchirurgen, om complexe gevallen aan te pakken die zowel orthodontische als chirurgische interventie vereisen.

Het doel van orthodontische behandelingen gaat verder dan alleen esthetiek. Het verbeteren van de uitlijning van de tanden kan ook helpen bij het verbeteren van de mondgezondheid door het verminderen van het risico op tandbederf, tandvleesaandoeningen en kaakproblemen. Bovendien kan een juiste beet bijdragen aan een efficiënte kauwfunctie en spraak.

Als u overweegt een orthodontische behandeling te ondergaan, is het belangrijk om een orthodontist te raadplegen voor een uitgebreide evaluatie en een behandelingsplan op maat. De keuze van de juiste behandeling hangt af van uw specifieke behoeften en doelen.

Chat openen
1
Conctact
Scan de code
Goedendag en welkom bij Tandartspraktijk Purmerend Zuid! Waar kunnen wij u mee van dienst zijn?