Restoratie

Tandheelkundige restauratie, ook wel bekend als tandheelkundige restauratieve behandeling, verwijst naar het proces van het herstellen van beschadigde of verloren tandstructuren om de functie, esthetiek en gezondheid van de tanden te herstellen. Tandartsen voeren restauratieve behandelingen uit om verschillende tandheelkundige problemen aan te pakken, waaronder tandbederf, gebroken tanden, verloren tanden en andere schade aan het gebit. Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van tandheelkundige restauratie:

  1. Vullingen: Tandartsen gebruiken vullingen om tandbederf te behandelen. Ze verwijderen eerst het aangetaste tandweefsel en vullen het gat met een tandkleurig materiaal zoals composiet of amalgaam.
  2. Kronen: Kronen zijn kapvormige restauraties die over de bovenkant van een beschadigde of verzwakte tand worden geplaatst om deze te versterken en te beschermen. Ze worden vaak gebruikt na een wortelkanaalbehandeling of om een sterk beschadigde tand te herstellen.
  3. Bruggen: Bruggen worden gebruikt om ontbrekende tanden te vervangen door aangrenzende tanden te ondersteunen. Ze bestaan uit kunstmatige tanden (pontics) die zijn bevestigd aan kronen die over de aangrenzende tanden worden geplaatst.
  4. Tandheelkundige implantaten: Implantaten zijn kunstmatige tandwortels die in het kaakbot worden geplaatst om ontbrekende tanden te vervangen. Ze kunnen worden gebruikt om enkele tanden, meerdere tanden of zelfs een volledig gebit te herstellen.
  5. Inlays en onlays: Dit zijn restauraties die worden gebruikt voor grotere beschadigingen aan tanden waar een vulling mogelijk niet voldoende is. Inlays worden gebruikt om de kauwvlakken van de tanden te herstellen, terwijl onlays ook de cuspides (punten) van de tanden kunnen omvatten.
  6. Wortelkanaalbehandeling: Deze procedure wordt uitgevoerd wanneer het binnenste weefsel van de tand (het pulpa) ontstoken of geïnfecteerd is. De tandarts verwijdert het pulpa, reinigt het kanaal en vult het met een afdichtingsmateriaal.
  7. Tandprotheses: Tandprotheses, zoals kunstgebitten of partiële protheses, worden gebruikt om ontbrekende tanden te vervangen en de functionaliteit te herstellen.
  8. Cosmetische restauratie: Sommige restauratieve procedures hebben ook een esthetisch aspect. Bijvoorbeeld, het plaatsen van tandkleurige vullingen in plaats van zilveren amalgaamvullingen voor een natuurlijkere uitstraling.

Tandartsen zijn gespecialiseerd in het evalueren van de mondgezondheid van patiënten, het stellen van diagnoses en het plannen van restauratieve behandelingen om de mondgezondheid te herstellen en te behouden. De keuze van de juiste restauratieve behandeling hangt af van de specifieke behoeften van de patiënt en de ernst van het tandheelkundige probleem. Het is belangrijk om regelmatige tandartsafspraken bij te wonen om potentiële problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

 
Chat openen
1
Conctact
Scan de code
Goedendag en welkom bij Tandartspraktijk Purmerend Zuid! Waar kunnen wij u mee van dienst zijn?